Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Tilbakestill

Ikke gru deg til gynekolog-timen

Er du kvinnen som blir urolig av tanken på at man nå burde gå til gynekolog igjen? 

Noen synes en gynekologundersøkelse er ubehagelige, og noen synes det rett og slett er skummelt. Hvis dette høres ut som deg, så kan du forsøke og roe nervene med følgende tips.
1) Forstå hvordan du ser ut nedentil. Dette vil gjøre deg sterkere stilt i kommunikasjon med din gynekolog. Du kan da oppleve at det legen din forteller deg ikke bare oppleves som vrøvl, men at vedkommende faktisk prøver og gjøre noe bra for deg. Bli kjent med deg selv ved å se på bilder med instruksjoner av vaginaer (merk: alle ser annerledes ut), og undersøk deg selv deretter med et speil.
2) Velg en god gynekolog. Spør venner og familie om anbefalinger, les på nettsteder som Aleris Sykehus og medisinske senter som ramser opp gynekologer nederst på siden samt tilbyr informasjon om legene og legenes bakgrunn.
3) Skriv ned tanker. Spørsmål, bekymringer, endringer i hvordan du føler og ser ut nedentil kan fort gå i glemmeboken når man er hos gynekologen. Å stole på hukommelsen er ikke godt nok, spesielt hvis du har en tendens til å bli nervøs i møte med legen. Skriv ned spørsmål, tanker og bekymringer, og ta med notatet til din gynekologtime.
4) Demp frykten med informasjon. Hvis frykten for det ukjente gjør deg nervøs, oppsøk nettsteder som gir deg informasjon om hva du kan forvente skjer hos gynekologen.
5) Ro ned på venterommet. Dersom du er bekymret eller føler deg urolig når du sitter på venterommet, så er sjansen stor for at du ikke vil føle deg noe roligere i gynekologstolen. Mens du venter, kan du prøve en avspenningsteknikk, f.eks. progressiv muskelavslapning. Dette vil hjelpe deg å blir roligere. Slik gjør du: Stram sakte hver muskelgruppe i kroppen i ca fem sekunder og deretter slipp. Så slapper du av i ca 30 sekunder før du gjentar øvelsen en gang. Begynn med tærne og jobb deg opp til nakke og hodet.
6) Den første timen. Hvis dette er din aller første gynekologtime, fortell det til gynekologen! Gynekologen vil da trolig gå gjennom hver prosedyre saktere og med mer forklaring. Faktisk kan han eller hun bestemmer at du ikke engang trenger å ha visse undersøkelser på ditt første besøk. Hvis du har vært til gynekolog mange ganger og bare er nervøs og redd likevel, si dette til gynekologen også. Da vil hun eller han mest sannsynlig ta hensyn til dette.
7) Sørg for å vit hvordan du får kontakt med helseforetaket i ettertid. Spør gynekologen din om den beste metoden for å ta kontakt med helseforetaket i ettertid av undersøkelsen. Bør du ringe? Sende e-post? Er det en nettside hvor du kan kommunisere? Er det en assistent du bør kontakte istedet? Å vite hvordan du kan nå helseforetaket etter undersøkelsen kan være spesielt viktig hvis du er så nervøs under gynekologtimen at du ikke klarer å fokusere på beskjeder, instruksjoner e.l. som man kan motta fra gynekologen – eller man rett og slett glemmer å stille enkelte spørsmål som er viktig for deg.