Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Tilbakestill

Prolaps

Skiveprolaps er en tilstand der den indre delen av mellomvirvelskivene i ryggraden har falt ut av sin normale stilling. Dette skaper da trykk på en nerverot og/eller ryggmargen og kan forårsake store ryggsmerter. Det er flere grunner til at man kan få prolaps. Det er blant annet vanlig at man har løftet tunge gjenstander på en uheldig måte, bøyd for mye på overkroppen eller tilbragt mye tid i en stilling lent foran en skjerm eller et skrivebord.

Mellomvirvelskivene ligger mellom de 33 forskjellige ryggvirvlene vi har i ryggsøylen. Mellomskivene er myke og gelatinøse med et hardt ytre som består av brusk og fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Det er også på grunn av disse skivene at ryggen er så bevegelig, at vi kan vri og bøye på den frem og tilbake. Men når vi gjør dette blir den myke massen i mellomskivene presset bakover og hvis trykket blir for høyt eller blir gjentatt over en lengre periode kan skiven bukes ut. Det er når dette har skjedd i en betydelig grad at vi kaller det prolaps.

Bukningen skaper trykk mot nervene og får utslag i utstrålende smerter og redusert følesans og gir muligheten for lammelser i enkelt muskelgrupper. Du kan også oppleve smerter nedover det ene benet, prikking, nummenhetsfølelse, og en fornemmelse av svekket kraft i ben eller fot. Det er riktignok ikke alltid at en bukning resulterer i smerter.

En kiropraktor kan hjelpe deg med å avgjøre om du har prolaps og eventuelt henvise deg til sykehus eller en spesialist hvis man trenger en operasjon. De aller fleste blir riktignok friske over tid og økt smerte i benet kan faktisk være tegn på at ryggen er på bedringens vei. Hvis smerten blir for mye kan man eventuelt ta smertestillende medikamenter, men øvelser gir som regel bedre resultater over lengre tid enn en operasjon. Det er samtidig anbefalt å ivareta fysisk aktivitet, slik at du myker opp ledd og muskulatur på en naturlig måte. Man skal likevel være forsiktig med å overdrive.