Digg StumbleUpon LinkedIn YouTube Flickr Facebook Twitter RSS Tilbakestill

Rattkjelke

Rattkjelken kan i disse vintertid dras frem igjen, enten man eier den orginale trevarianten eller har gått for en av de mer moderne versjonene laget av aluminium og plastikk.

I Norge er det spesielt Espegard som er kjent for å produsere gode og orginale rattkjelker av tre. Disse kan kjøpes i to forskjellige størrelser, enten en standardversjon på 120 cm eller en rattkjelke maxi på 140 cm. Prisen på disse typene rattkjelker ligger mellom 2 og 3000 kroner og er sådan relativt sett høy.

Rattkjelkene av tre har som de mer orginale kjelkene et rundt ratt, men kanskje en noe mer fremtredende bremse plassert sentralt fremme på kjelken.

De mer orginale rattkjelkene har gjerne rammeverk basert på metall, mens skiene, setet og rattet er laget av plast. Her er bremsene primært laget av metall og man bruker stort sett føttene for å bremse farten. Rattkjelkene av plast, eller snowracer, som de også kalles fås også i mange forskjellige varianter når det kommer til størrelse. De fremste produsentene av rattkjelker som leverer til det norske markedet er Stiga og Hamax. Den klassiske snowraceren til Stiga (bildet under) fås nå svært billig og trenger ofte ikke koster mer enn ca. 300,-.

Modellen er velkjent og man får også relativt lett tak i ekstradeler om noe skulle gå i stykker.

Rattkjelkene til Stiga har også de seneste årene fått mange flere farger og fasonger enn den originale varianten.

Uavhengig av om du er den nostalgiske typen som ønsker å ta det helt ut med en klassisk rattkjelke av tre eller om du ønsker en lettere og mer original variant er det liten tvil om at rattkjelken bidrar med mye moro og lek, stor som liten.